| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

ocn

Page history last edited by PBworks 17 years, 4 months ago

Ideeën van de OCN

 

Bezoek aan de OCN (nov. 2006) leverde wel wat ideeën op waar de UB (en dan in het bijzonder de afdeling I&O) misschien zijn voordeel mee kan doen.

 

  • Er was een verhaal over gegevens- en metadata-architectuur van de KB. Die architectuur is niet alleen bedoeld voor efficiënte opslag en betere uniforme zoekmogelijkheden (ook met eigen zoekmachine i.p.v. metasearch), maar gaat het tevens mogelijk maken om allerlei diensten (als webservices) aan te gaan bieden. De presentatie werd gegeven door Paul Doorenbosch en Theo van Veen. Theo zal worden uitgenodigd om ons hierover bij te praten. De PPT van Paul en Theo hebben we nog niet; wel staan al wat foto's daarvan op Flickr (waarom toch altijd in omgekeerde volgorde van uploaden?) deel-1 en deel-2. Bovendien heeft Theo er al eerder over gepubliceerd in D-lib magazine en (meer recent) Ariadne.

Deze services hebben te maken met Web 2.0 waarover verder op deze pagina meer.

 

  • In Wageningen hebben ze een aardige opzet van studierichting-portals. Daarmee wordt het bestandskeuze-stuk van Metalib aan het oog onttrokken, zodat het veel gemakkelijker te gebruiken wordt. Zie de website (al kom je zonder inloggen niet in het Metalib-gedeelte). Voorbeeld voor een allereerste bibliotheek-hoekje voor een VKC?

 

  • Bij de TU Eindhoven hebben ze samen met Vubis (of hoe het bedrijf op dit moment ook moge heten) metasearch-software V-spaces ontwikkeld, die standaard al veel meer query-protocollen lijkt te ondersteunen dan Metalib. Misschien wordt metasearch zo toch nog wel eens wat.

 

  • Hoewel er eigenlijk heel weinig over concrete Web 2.0 toepassingen verteld werd, kwam toch de vraag op of we ook web 2.0 "sociale" functionaliteit in onze systemen moeten inbouwen. Zoals het in de catalogus laten toevoegen van "tagging", commentaar, beoordelingen e.d. door onze gebruikers. Dit plan is ook al door Jeroen gelanceerd; ik geloof dat de nieuwe projectmanager hier op wordt gezet, om te kijken hoe we Aleph zouden kunnen verrijken....
  • Op de komende Online Information Conference in Londen, eind november 2006, wordt in een track aandacht geschonken aan de laatste ontwikkelingen van Web 2.0. Een hype?, nieuw buzzword of hoopvolle ontwikkeling? Ik zal jullie verslag doen als ik daar ben geweest.(HV)

(MT)Tot dan toe een paar basisartikelen over Web 2.0 en de vertaling naar de bibliotheek- library 2.0:

-Web 2.0

http://www.oreillynet.com/pub/a/oreilly/tim/news/2005/09/30/what-is-web-20.html#mememap

-Library 2.0

http://www.webology.ir/2006/v3n2/a25.html

 

Ik heb zelf ook geprobeerd een voorbeeld te maken van 'Web 2.0 denken':

Voorbeeld: spideren van websites

 

-Oud

Vakspecialisten verzamelen websites of klanten kunnen dat voor zichzelf doen

 

-Web 2.0

klanten verzamelen websites met behulp van onze spiderservice (bv op hun eigen

bronnenpagina's) en geven commentaar en waardering. Wij pakken alles bij elkaar en maken het vindbaar voor iedereen en voegen (automatisch gegenereerde) gebruikersgegevens toe (zoveel keer bekeken, zoveel keer gebookmarked) en verbinden er handige services aan.(MT)

 

 

  • Mogelijkheid attenderingsresultaten uit Omega ook op een soort persoonlijke "startpagina" te presenteren, zoals sommige RSS-diensten dat doen. (Of zit dat standaard al in Sharepoint?) In Sharepoint is het in ieder geval goed mogelijk om componenten in te bouwen zodat er een echte 'mylibrary' pagina kan ontstaan: geleende boeken, bilbiotheeknieuws, nieuwe attenderingen, eigen artikelen, etc.

 

  • Een nieuwe authenticatie tool HAN (Hidden automatic Navigator). Veel gebruikt in Duitsland en Oostenrijk. Info naar Edu, Gerard en Peter ter commentaar. HV probeert werkgroep authenticatie (ICU-UU / UBU) bijeen te roepen voor keuzes en strategie. De URL rewriter in Sharepoint is (nog) niet goed genoeg bleek uit de test.(HV)

 

  • Hoe gaat het verder met de repositories? Amsterdam en Wageningen vullen die ook met niet full-text met eventueel een uitgaande link naar de full-text bij een provider. Wat is ons beleid t.a.v. het Wetenschappelijk archief? (HV)

 

 

nog in bewerking (uiteraard)

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.